Tiedote 26.12.2024

Teija Asara-Laaksonen: Sote-uudistuksen hyvät tavoitteet vesittymässä

 

Teija Asara-Laaksonen

Hallituksen maaliskuun alussa eduskuntaan antama mittava tuhannen sivun lakipaketti sisältää sosiaali- ja terveyspalvelujen täydellisen uudelleen järjestämisen. Tämän lisäksi hallitus aikoo sotkuisen valmistelun ja poliittisten lehmänkauppojen tuloksena laajentaa erillisellä lainsäädännöllä asiakkaiden valinnanvapautta.

Asiantuntijat ovat varoittaneet lähes yksissä tuumin sosiaali- ja terveyspalvelujen pirstoutumisesta, kalleudesta ja valvonnan vaikeudesta. Hallituksen esittämässä muodossa pakkoyhtiöittämisineen uudistuksen alkuperäiset tavoitteet – terveyserojen kaventaminen ja laadukkaat yhtenäiset sote-palvelut koko maassa – eivät toteudu. Hallituksen sotkuinen ehdotus valinnanvapauslaiksi on hylättävä, sanoi työpaikkakäynneillä Turun Runosmäessä maanantaina vieraillut JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen.

Asara-Laaksonen huomauttaa, että ihmistä ei saa uudistuksessa unohtaa missään kohdassa ja että asiantuntijoita on nyt kuunneltava.
– Lakipaketin hyväksyminen pika-aikataulussa ei saa tarkoittaa sitä, että yritykset pääsevät käärimään voitot ja kansalaiset jäävät ihmettelevät mistä saavat palvelunsa ja minkä laatuisena.

Valinnanvapausmallia on kritisoitu kalleudesta ja palveluverkoston pirstaloitumisesta. Erilaisia sosiaali- ja terveyspalvelujen markkinoita syntyy kymmeniä ja toimijoita tuhansia. Asiantuntija-arvioissa on esitetty huoli valvonnan ja sääntelyn tarpeesta. Uhkana on, että isot ketjut saavat keskitettyä markkinat itselleen, jolloin syntyisi yksityisiä monopoleja, jotka syövät toimintaedellytyksiä alan paikallisilta pienemmiltä yrittäjiltä.
– Yritysten tulee ehdottomasti vastata verojalanjäljestään. Alihankintaketjujen tulee olla läpinäkyviä, samoin ketjujen valvonnan. Hallituksen esityksen mukaan maakunta tee hankintoja, vaan asiakas itse – siksi on entistäkin tärkeämpää noudattaa hyvän tiedottamisen ja avoimuuden periaatetta.

Tukipalvelut ovat osa arvokasta ammattilaisten palveluketjua

Tukipalvelut ovat sosiaali- ja terveyspalvelujen selkärankaa riippumatta siitä miten ja missä palvelut tuotetaan. Etenkin laaja valinnanvapausmalli uhkaa viedä tukipalvelut kauas ydinpalveluista. Kunnille ja maakunnille tulee käsittelyssä olevassa lakipaketissa määrittää selkeästi keinot, joilla yhteistyö tukipalveluissa mahdollistuu. Tukipalveluhenkilöstön on parasta olla siellä, missä palvelukin tuotetaan.
– On tunnustettava, että tukipalveluja tuottava ammattilaisten joukko on tärkeä osa hyvää palvelua, tämä on tehtävä näkyväksi osana uudistusta.

Esimerkiksi laitoshuoltajien, lähihoitajien, sairaanhoitajien ja lääkärien katkeamaton palveluketju on toimiva esimerkki hyvästä hoivasta. Tukipalveluhenkilöstöä ei saa tiputtaa luonnollisesta osasta työyhteisöä. Yhtenäiset ammattilaisten palveluketjut ovat arvokas osa sosiaali- ja terveyspalveluja, sanoi Asara-Laaksonen.

Lisätietoja:  JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen, 040 7706 577

***

Jaa artikkeli

 

Lue lisää