Pakkolait vai yhteiskuntasopimus – ja millä ehdoilla?
SAK kutsui ammattiliittojen aktiiveja Kihloista kahleisiin? –tapahtumaan Tampereelle niin sanotun tammikuun kihlauksen vuosipäivänä lauantaina 23.1. Paikalla oli satoja eri SAK-laisten liittojen luottamusmiehiä ja hallinnon edustajia.
Kiristyneen poliittisen ja työmarkkinatilanteen johdosta niin ammattiliitot kuin ammatilliset keskusjärjestötkin ovat nostaneet valmiuttaan järjestöllisiin toimiin. Hallituksen ajama pakkolakipaketti on käynyt lausuntokierroksella ja se on tulossa eduskunnan käsittelyyn helmikuussa. Tällä hetkellä tunnelmat ovat odottavat, sillä aikaisemmin yhteiskuntasopimusneuvotteluista vetäytynyt EK on ilmoittanut olevansa valmis jatkamaan neuvotteluja työmarkkinaosapuolten kesken. Neuvotteluratkaisulle näyttäisi nyt olevan avautumassa viides mahdollisuus.
Voidaanko yhteiskuntasopimus saavuttaa neuvotteluteitse ja näin estää hallituksen suunnittelemat työelämää, järjestäytymistä ja työehtoja heikentävät pakkolait? Onko sellaista yhteiskuntasopimusta ylipäänsä mahdollista saavuttaa, joka olisi lähtökohdiltaan tasapuolinen? SAK:n hallitus kokoontuu maanantaina 25.1. käsittelemään ajankohtaista tilannetta ja asetelmia jatkoneuvotteluille. Viesti Tampereelta on selvä: mikäli hallitus aikoo viedä eteenpäin yksipuolista pakkolakipakettiaan, valmius järjestöllisiin toimiin on olemassa. Myös SAK:lta edellytetään tiukkaa linjaa neuvotteluihin.
JHL:n hallituksen ja työvaliokunnan jäsen Vesa Isomöttönen totesi aiemmin Lännen Median (9.1.2016) julkistamassa työmarkkinakyselyssä:
“On aivan uskomatonta, että maan korkeimmalta taholta halutaan romuttaa työmarkkinajärjestöjen keskinäisiin neuvotteluihin ja sopimiseen perustuva järjestelmä. Suunnitelmissa olevat pakkolakiesitykset ovat kohdentumassa julkiselle sektorille kaikkein raskaimmin, näin ei voi tapahtua.
Mielestäni neuvotteluja “yhteiskuntasopimuksen” saamiseksi on jatkettava pikaisesti. Kaikki tiedämme, että vain neuvottelemalla ja sopimalla levottomuudet työmarkkinakentässä voidaan välttää.”