JHL PAALUTTI TAVOITTEET LAPSEN OIKEUKSIKSI VARHAISVATUKSESSA
JHL PAALUTTI TAVOITTEET LAPSEN OIKEUKSIKSI VARHAISVATUKSESSA
Leikki, turva ja lähipalvelut tärkeitä
Lastenhoitajia, perhepäivähoitajia ja muita varhaiskasvattajia edustava ammattiliitto JHL on laatinut tavoitteet lapsen oikeuksiksi varhaiskasvatuksessa. Niissä painottuvat oikeus leikkiin, perusturvallisuuteen ja osaavien aikuisten läsnäoloon. Tavoitteet luovutti JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen tänään keskiviikkona eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtajalle Raija Vahasalolle.
Varhaiskasvatuslainsäädäntöä uudistetaan parhaillaan.
– Olemme oikeastaan tienhaarassa. Jatketaanko nykyistä, kokonaisvaltaista varhaiskasvatusta vai painotetaanko jatkossa suorittamista ja vain kouluun valmistautumista.
Asara-Laaksonen toteaa, että varhaiskasvatus on hoidon, kasvatuksen, opetuksen ja leikin kokonaisuus.
– Tämä tasapaino on säilytettävä. Leikki kehittää lasta kokonaisvaltaisesti ja luo pohjaa oppimiskyvylle.
– Lasten täytyy saada olla lapsia.
Asara-Laaksonen pitää huonona sitä, että lapsen subjektiivista oikeutta päivähoitoon on päätetty rajata.
– Lasten tasavertaisuus kärsii, leimaaminen voi lisääntyä. Päivähoito-oikeuden rajaamisen perusteista tulee pian lasta ja hänen perhettään syrjiviä toimenpiteitä. Kuka rajaa ja millä perusteilla?
– Haluammeko todella takaisin sosiaaliset, taloudelliset tai terveydelliset perusteet, joilla lapsia jaetaan erilaisiin ryhmiin?
Hoito on pidettävä lähipalveluna
Varhaiskasvatus pitää säilyttää lähipalveluna, oli kuntakoko tulevaisuudessa mikä tahansa, Asara-Laaksonen painotti.
– Tutut hoitajat ja riittävän pieni ryhmä luovat turvallisuutta ja jatkuvuutta niin lapselle, vanhemmille kuin hoitajillekin. Lapsen sosiaaliset suhteet saavat kehittyä rauhassa.
Asara-Laaksonen toteaa, että jo nyt varhaiskasvatus toimii useimmiten hyvin ja laadukkaasti. Hyvästä tulee pitää kiinni ja kehittää pienin askelin.
– Tärkeää on huomata, että lapsi oppii kaikilta aikuisilta ja myös ikätovereiltaan. Siksi koko työyhteisön ammatillisia valmiuksia pitää kehittää yhtä jalkaa.
– Lapselle tärkeää on oma, pieni lapsiryhmä ja että siellä ohjaajina ovat tutut aikuiset. Lapsi ei erottele aikuista tittelin, vaan hänen antamansa lämmön ja sitoutumisen perusteella.
JHL edustaa liki puolta varhaiskasvatuksen 55 000 työntekijästä, Asara-Laaksonen muistuttaa.
– JHL:läiset työntekijät ovat lasta lähellä ja näkevät asiat käytännönläheisesti. Lapsi tarvitsee perusasioita, joista pidetään varmasti huolta joka tilanteessa.
Viisi tavoitetta, viisi oikeutta
JHL kiteyttää varhaiskasvatuksen tavoitteet viideksi lapsen oikeudeksi.
1. Lapsella on oikeus leikkiin.
Lapsi kasvaa ja oppii leikkimällä. Leikki on lapsen oikeus.
2. Lapsella on oikeus turvalliseen varhaiskasvatukseen.
Varhaiskasvatus on lapsen oikeus. Jokaiselle lapselle tulee turvata mahdollisuus terveelliseen ja turvalliseen hoitoon, hoivaan ja opetukseen.
3. Lapsella on oikeus osaaviin aikuisiin.
On lapsen etu, että varhaiskasvatuksessa on työssä erilaisia ammattilaisia. On lapsen etu, että kaikki varhaiskasvattajat saavat mahdollisuuden kehittää osaamistaan.
4. Lapsella on oikeus omaan pieneen ryhmään.
Tutut hoitajat ja riittävän pieni ryhmä luovat turvallisuutta ja jatkuvuutta pienelle lapselle, lasten vanhemmille ja ammattilaisille.
5. Lapsella on oikeus itselleen sopivaan hoitomuotoon mahdollisimman lähellä.
Lapsen hoito tulee järjestää mahdollisimman lähellä ja lapselle tulee tarjota hänen ikäänsä ja kehitystasoonsa parhaiten soveltuva hoitomuoto.
Lisätietoja: Teija Asara-Laaksonen 040 7706 577