Asara-Laaksosen vappupuhe 1.5.2018 Oulussa ja Muhoksella
JHL:n toimialajohtaja Asara-Laaksonen vappuna 2018 Oulussa ja Muhoksella:
Vappu on työväenaatteen ja joukkovoiman suuri juhla, se on ilon, rakkauden ja heräävän luonnon eteinen kesään. Vappuna muistamme kiitollisina myös heitä, jotka ovat antaneet kaikkensa, jopa henkensä, paremman huomisen, ihmisoikeuksien ja rauhan puolesta.
Viime vuonna Suomi 100, tänä vuonna sisällissota 100. Tänä vappuna on pakko hetkeksi siirtyä ajatuksissa sadan vuoden taakse. Työttömyys ja pula edelsi vuotta 1918. Oli nälkä ja vilu. Keisarivallan romahduksen jälkeen asetelmat Suomessa olivat v -18 alussa niin lukkiutuneet, että eri yhteiskuntaluokat keskustelivat enää julistuksin, vaatimuksin ja propagandalausein. Syttyi sisällissota, joka suisti tragediaan koko Suomen. Sota koetteli tuhansia perheitä ja sukuja. Punaiset, jotka tahtoivat vapautta, oikeutta ja turvallista huomista, kärsivät raskaimmat tappiot – valkoista terroria jatkui vielä pitkään seuraaville vuosikymmenille asti.
Viljo Kajava kirjoitti: ”Uusi aika astui Esplanadin käytävälle, mutta tuskin nuoruuteensa ehti, kun jo jäätyi puut ja lehti, puhjetakseen sodan jylinään”.
Nyt, sata vuotta myöhemmin, ei voi liikaa korostaa rauhantyön, kansakunnan eheyden ja kansalaisoikeuksien merkitystä. Ja toisaalta tosiasia on, että porvarihallituksen toimesta kaikki arvokas näyttää olevan kaupan, jopa hyvinvointivaltiomme keskeiset palvelut. Kollektiivista edunvalvontaa tarvitaan tänään ja huomenna.
Hyvät toverit,
kapitalismi muuttuu hitaasti ja uusliberaali projekti on vain voimistunut viimeiset 40 vuotta! Jälleen tarvitaan vahvaa vasemmistolaista politiikkaa ja vahvaa ay-liikettä!
Hallituksen syntilista on pitkä, joista nostan esille muutaman:
– Ensinnä: oikeisto sai unelmahallituksen, joka ottaa ohjeensa Eteläranta 10:stä ja Suomen Yrittäjiltä, joiden päätarkoitus on ajaa ay-liike ja työehtosopimusjärjestelmä alas. Heidän tavoitteensa on edistää paikallista sopimista ohi työehtosopimusjärjestelmän. Me emme tähän alistu! Olen satavarma, että tämän talven tes-kierroksen jälkeen työnantajat löytävät edestään vahvistuvan ay-liikkeen. Esimakua näytettiin talvella työttömien puolesta poliittisessa työtaistelussamme (SAK:n kanssa) hallituksen Aktiivimallia vastaan. Työ työttömien oikeuksien puolesta jatkuu, samalla ay-liike pitää tiukasti kiinni laillisesta oikeudestaan poliittisiin mielenilmauksiin ja työtaisteluihin – tukenamme tässä taistelussa on koko vasemmisto.
– Toiseksi: Koulutuspolitiikka on umpikujassa historiallisen suurten leikkausten vuoksi. Voi sanoa, että leikkausten johdosta suomalaisissa oppilaitoksissa on käynnissä vaarallinen ihmiskoe! Yksi Suomen menestyksen kivijalka, korkeatasoinen koulutusjärjestelmä, on uhattuna – samalla on uhattuna nuorten sukupolvien menestys.
Täällä Oulussa ja Oulun seudulla koulutusleikkaukset sattuvat. Ammattikouluilta on leikattu, samoin yliopistoon kohdistuneet leikkaukset ovat kovia iskuja. Oulun yliopisto on erityisen tärkeä koko pohjoisen Suomen työvoimansaannin ja elinvoiman kannalta. Siksi:
- koulutusleikkauksien täytyy loppua ja lisää rahaa on saatava niin ammattikoulutukseen kuin korkeakouluihinkin, Oulun yliopistoa ei saa kutistaa maakunta-yliopistoksi, vaan sille on mahdollistettava jatkossakin resurssit tehdä laadukasta tutkimusta ja koulutusta,
- koko alueelle on saatava riittävästi koulutuspaikkoja,
- koulutus myös suojaa työttömyydeltä, joten myös oppivelvollisuusikää on pidennettävä.
- Lisäksi varhaiskasvatuslainsäädännön lakiehdotus on susi, se on palautettava uudelleen valmisteluun!
Hallitus on nyt asettamassa päivähoidon eri ammattiryhmät toisiaan vastaan, tekemässä ammattitaitoisista ja työhönsä sitoutuneista lastenhoitajista epäpäteviä, samoin sosionomitaustaisista lastentarhanopettajista. Esitys ei tuo mitään ratkaisua henkilöstöresurssien riittävyyteen, liian isojen hoitoryhmien pienentämiseen eikä palauta jokaiselle lapselle subjektiivista hoitopaikkaa. Oma liittoni JHL ei tällaista niele! Kerrassaan onneton esitys!
– Kolmantena se sote – sosiaali- ja terveydenhuollon ja maakuntahallinnon uudistus happani sinä päivänä, kun Kokoomus ja Keskusta tekivät lehmänkaupat: valinnanvapaus sulle, maakunnat mulle.
Markkinaehtoisuuteen perustuva valinnanvapausmalli koko uudistuksen sinisenä lankana on juuri se, joka uhkaa pilata suomalaisten julkisten peruspalvelujen koko mallin.
Tässäkin hankkeessa hallitus on ummistanut korvansa asiantuntijoiden kritiikiltä – valinnanvapauskritiikki on edelleen vahvaa. Terveys ja hyvinvointi ei saa olla kaupan eikä kermankuorinnan kohteena.
Myös kunnissa on oltava tarkkana: Oulussa on juuri aloitettu kaupungin liikelaitoksia koskevat YT-neuvottelut – oma palvelutuotanto on jatkossakin turvattava , siis: ei yhtiöittämistä, ei yksityistämistä!
Osana sote-uudistusta hallitus on ajamassa alas ELY- ja TE-keskukset – se tarkoittaa, että työvoima- ja työllisyyspalvelut ollaan myös yksityistämässä. Samaan aikaan kasvupalvelulainsäädännön rahoitus on täysin auki. Lisäksi maakunnille on tulossa vain yleiskatteellista rahaa, jolloin uhkana ovat leikkaukset juuri työllisyyteen satsauksissa.
Suomalaiset tarvitsevat ihmislähtöisiä sote-palveluja ja kunnollisia työllisyyspalveluja. Siksi On sanottava kuuluvasti, että markkinamalliin perustuva sote-uudistus on kaadettava!
– Neljäntenä: hallitus on leikannut eniten niiltä, joilla on vähiten: lapsilta, nuorilta, eläkeläisiltä, työttömiltä, opiskelijoilta ja sairailta. Sosiaaliturvan etuuksien indeksitarkistusten jäädyttäminen on kovaa oikeistolaista politiikkaa. Hallituksen toimien seurauksena eriarvoisuus on lisääntynyt ja jo yli 160 000 lasta elää köyhyysrajan alapuolella. Näin ei voi jatkua!
Hyvät toverit,
Suomi ja 8-tuntinen työpäivä täyttivät jo 100 vuotta. 5-päiväiseen työviikkoon siirtymisestä on puoli vuosisataa. Työnantajienkin on jo aika ottaa totena hattuun, että jos työaikaa ei lyhennetä, emme pääse työttömyydestä millään eroon.
Hallituksen työllistämiskeinot ovat väärät, ne perustuvat yksipuoliseen saneluun eivätkä yhdessä sopimiseen ja luottamukseen.
Hallitus aikoo heikentää nuorten turvaa ajamalla alle 30-vuotiaita entistä useammin toistuviin määräaikaisiin työsuhteisiin ja löysentämällä pienten firmojen irtisanomisperusteita. Epäoikeudenmukaista, syrjivää ja lainvastaista! Oppositio jätti tästä viime viikolla välikysymyksen – tähän hallitus jo voisi kaatua, eikö niin?
Sama Sipilän hallitus uhkaili ensitöikseen ay-liikettä pakkolaeilla ja pakotti sitten hyväksymään kiky-sopimuksen, jolla pidennettiin työaikaa.
– Se oli virhe ja askel väärään suuntaan: yhtään työpaikkaa ei näiden toimien tuloksena syntynyt, päinvastoin: etenkin julkisella sektorilla ratkaisut johtivat väen vähentämiseen ja työhyvinvoinnin heikentymiseen – ja kaikki tämä myrkky tuli epäoikeudenmukaisiksi koettujen lomarahaleikkausten päälle.
Samainen hallitus on heikentänyt työttömien toimeentuloa lähes 300 miljoonalla eurolla, viimeisimpänä toimenaan ns. aktiivimalli, joka entisestään lisää vain pätkätöitä ja nöyryyttää ihmisiä.
Nyt riittää porvarihallitus!
Katse on käännettävä ratkaisuihin, joilla tarjotaan myös nuorille ja tuleville sukupolville toivo paremmasta työelämästä. Ratkaisuja on haettava yhdessä, ei sanelemalla. Työtä ja toimeentuloa on tarjottava entistä useammalle. Työhyvinvointia tukevalla modernilla työaikapolitiikalla tulee olemaan ratkaiseva merkitys paitsi työntekijöiden hyvinvointiin, myös työn tuottavuuteen ja työllisyyteen.
Nyt on työaikapoliittisen keskustelun ja ideoiden esittämisen aika; ratkaisuja tulee valmistella kolmikantaisesti, ne tulee kirjata sekä vuoden kuluttua aloittavan uuden hallituksen ohjelmaan että työmarkkinaosapuolten neuvottelemiin työehtosopimuksiin.
– On kestämätöntä, että Suomessa toiset nääntyvät liian työtaakan ja jopa palkattomien ylityötuntien alle, kun samaan aikaan pätkätöissä ja mm. nollatuntityösuhteissa olevilla ei ole työtunteja riittävästi ja työttömillä ei lainkaan. Kyse on oikeudenmukaisuudesta – työaikaa voidaan lyhentää esimerkiksi päivä- tai viikkokohtaisesti. Töitä voitaisiin jakaa uudella tavalla niin, että ylityöllistetyt jaksaisivat paremmin ja ne, joilla töitä on liian vähän, saisivat työtä ja kohtuullisen toimeentulon.
Suomessa kokeiltiin työajan lyhentämistä kolmen vuoden ajan valtion ja Euroopan Unionin rahoittamana 90-luvulla hyvin tuloksin sekä julkisella sektorilla että yksityisellä. Mm. Nokian renkaiden tuotanto kuudessa tunnissa oli sama kuin kahdeksassa tunnissa. Mihin eteneminen Suomessa sittemmin on tyssännyt? No: Työnantajan jääräpäiseen vastustukseen.
Saksassa IG Metalli vaati ja sai äskettäin alan työntekijöille mahdollisuuden halutessaan lyhentää työaikaansa siirtymällä 28-tuntiseen työviikkoon. Ruotsissa on kerätty useita vuosia kokemuksia kuuden tunnin työpäivästä. Göteborgin Svartedalenin vanhainkodissa on kokeiltu kuuden tunnin työpäivää palkkaa alentamatta: jaksaminen parantui, työn ja perheen yhdistäminen koettiin helpommaksi, sairauspoissaolot vähentyivät, lisäksi hoitajat olivat tuottavampia työssään. Toivon, että Suomessa olisi rohkeutta tehdä samankaltaisia ratkaisuja.
Lopuksi ehdotan vuorotteluvapaan palauttamista ja kanneoikeutta ay-liikkeelle!
Työllisyyslääkkeenä tarjoan myös vuorotteluvapaajärjestelmän remonttia. Vuorotteluvapaan ehtoihin tehtiin muutama vuosi sitten kohtalokkaita kiristyksiä. Uusi hallitus voi peruuttaa kiristykset vuoden kuluttua ja elvyttää järjestelmän henkiin. Vuorotteluvapaa tarjoaa työttömille heidän kaipaamiaan töitä ja työssäoleville tarpeellisen hengähdystauon ja auttaa heitä jaksamaan paremmin tai kehittämään osaamistaan työurallaan.
Myös Kanneoikeus ammattiliitoille on saatava vihdoin Suomessakin.
Liputan vahvasti ammattiyhdistysliikkeen kanneoikeuden puolesta. Suomi on eurooppalaisesti takapajula ilman liittojen kanneoikeutta. Tämänkin puutteen seuraava (nykyistä parempi) hallitus voi korjata. Itsenäinen kanneoikeus parantaisi ammattiliittojen mahdollisuutta puuttua työpaikoilla ilmeneviin epäkohtiin. Se myös helpottaisi useampia työntekijöitä koskevien tapausten viemistä oikeuteen samalla kertaa. Joukkokanneoikeus on Suomessa käytössä elinkeinonharjoittajilla ja kuluttajariita-asioissa, kyllä tämä oikeus pitäisi olla myös työntekijäpuolella.
Hyvät toverit,
Vajaan vuoden kuluttua on eduskuntavaalit, jos hallitus ei kaadu sitä ennen surkean sote-sekoilunsa tai sisäisen hajaannuksensa vuoksi. Sata vuotta on pitkä aika, silti nyt porvarihallituksen aikana 4 vuotta on tuntunut ikuisuudelta.
Ensi keväänä me näytämme suunnan, ensi keväänä meillä on mahdollisuus vaikuttaa sellaisen eduskunnan, hallituksen ja hallitusohjelman syntymiseen, joka ottaa ohjeensa ihmisten ja luonnon tarpeista eikä kumarra markkinavoimille!
Toivotan teille kaikille iloista ja punaista vappua!
Eläköön työväen vappu!
Lisätietoja: toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen, 040 770 6577