Markus Lepinoja: Sote- ja maakuntauudistuksessa tarvitaan työntekijöiden yhtenäisyyttä
Julkisen alan työnantajapuolen asennemuutos on viime vuosina kasvanut yhä aggressiivisemmaksi ja tämä näkyy voimakkaasti kuntien talousarvioissa.
Niihin sisällytetään sitovat Yt-neuvottelut ja henkilöstömäärän vähentäminen.
Yksityistäminen menee entistä lujempaa eteenpäin ja vaikuttaa sitä kautta merkittävästi alueiden työttömyyden kasvuun ja eriarvoistumiseen.
Huolestuttavaa on, että tämä segregaation määrä kohdentuu pienpalkkaisiin työntekijöihin ja valitettavan paljon perheisiin.
Yksittäisen ihmisen asema ja sen välilliset vaikutukset tulonsiirtoina sekä selkeänä hyvinvoinnin laskuna tulevat iskemään kovaa yhteiskunnan tilaan ja kuntien talouteen.
En sano, että yhtiöittäminen olisi automaattisesti huono asia, mutta liian monta julkisen sektorin toimintoa yhtiöitetään laskematta sen todellisia vaikutuksia talouteen, saati kuntalaisiin.
Näin toimitaan paniikin edessä Sote –asian varjolla, kuten Oulussa tällä viikolla. Liian paljon jäi kysymyksiä ilmaan ja lukuja laskematta kun päätettiin perustaa uusi Keittiötehdas Sotea varten.
Nyt kun tämä suunta näyttää valitettavan todelliselta kehitykseltä, on meidän pidettävä huoli SAK:n edustajina, meidän liittojen jäsenten asemasta.
Heijastevaikutukset tulevat näkymään kaikilla aloilla ja sopimusneuvotteluissa. Edunvalvonnan merkitys ja neuvotteluoikeuksien tosiasiallinen säilyvyys maakuntamallin edetessä on elinehto koko SAK:n toiminnan kannalta.
Joka ainoa jäsen ja hänen ystävänsä, perheensä, kollegansa on meille aina tärkeä. Sen imagon ja oman tekemisen ylpeyden kantaminen näkyy ulospäin ja vahvistaa meidän asemaa palkansaajajärjestönä.
Koko maakuntauudistuksen toimivuuden ehtona on sen alueen yksilöllisyyden huomioiminen. Ei ole olemassa toimivaa mallia läpi valtakunnan, voi olla toimivat raamit, mutta Suomi on iso maa ja tämä tulee aina muistaa sekä korostaa keskusteluissa.
Työnantaja haluaa harjoittaa hajoita-ja-hallitse politiikkaa, tämä puolestaan kantautuu epävarmuutena jäsenille ja aktiiveille liitoissa.
Se työ, jota SAK on saavuttanut vuosikymmenien aikana ei missään muotoa saa murentua, nyt jos koskaan, niin nyt on aika toimia yhteisenä äänenä meidän jäsenten vuoksi.
Olemme selkeästi osallistuttu talkoisiin ja kannettu vastuuta talouden parantamiseksi. Neuvottelemaan ja keskusteluun ollaan aina valmiita.
Näin suuria kokonaisuuksia ei voida pilata kiireellä, ei paikata laastarilla avomurtumaa.
Kun oikeiston puolelta edellisten vaalien alla huudettiin kilpaa, että ei haluta lastemme maksavan meidän laskuja, juuri sitä työnantajat ja EK tällä hetkellä toteuttavat, sitä laskua ei saa päästää syntymään.
Tarvitaan yhteisöllisyyttä ja yhtenäisyyttä.
Puhe SAK:n edustajistossa 24.11.2016
***
JHL:n edustajistovaalit käydään maaliskuussa 2017. Ehdokasasettelu on parhaillaan käynnissä 31.1.2017 saakka. HEP! On aika toimia. Lähde ehdolle!