Työntekijöiden asema soteulkoistuksessa huolettaa Jämsässä
Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti 5.2. suunnitelmansa rajoittaa määräaikaisella lailla kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisulkoistuksia ja suuria investointeja. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen edetessä tuleva itsehallintoalue joutuu ottamaan vastuulleen kuntien ja kuntayhtymien aikaisemmin tekemät sitoumukset. Ministeriön mukaan se voi heikentää itsehallintoalueen mahdollisuuksia järjestää palvelut yhdenvertaisesti ja taloudellisesti tehokkaalla tavalla. Yksi sote-palvelujen kokonaisulkoistaja on Jämsä.
Jämsä ulkoisti sote-palvelut viime syksynä kaupungin ja Pihlajalinna Oyj:n yhteisyritykselle Jämsän Terveys Oy:lle. Ensimmäisessä vaiheessa syys-marraskuussa Jämsän Terveys Oy:lle siirtyivät terveys-, hyvinvointi- ja vanhuspalvelut sekä työterveydenhuolto, yhteensä 450 työntekijää. Sopimus on kymmeneksi vuodeksi ja siinä on viiden vuoden optio. Yt-neuvotteluja käytiin siirtymävaiheessa eli haltuunotossa, koska henkilöstölle oli tulossa uusi työnantaja. Nyt niitä käydään toimintojen muuttuessa henkilöstön siirroissa yksiköstä toiseen, kertoo pääluottamusmies Marja-Liisa Juven.
Työntekijät siirtyivät Jämsän Terveys Oy:n palvelukseen liikkeenluovutusperiaatteella eli vanhoina työntekijöinä. Kunnallinen virka- ja työehtosopimus (KVTES) on kuitenkin voimassa vain sopimuskauden loppuun eli 31.1.2017 saakka. Muun muassa useille lisäeläkeoikeuden piirissä oleville työntekijöille on luvassa heikennyksiä; esimerkiksi joillakin työntekijöillä ansaittu eläke voi jäädä jopa 40 euroa pienemmäksi, selvittää Marja-Liisa Juven.
”Jos työsuhteessa on yli kahden viikon katko, näille uusille työntekijöille tulee sopimukseksi joko yksityisen sosiaalialan tai yksityisen terveyspalvelualan työehtosopimus. Näyttää jo nyt siltä, että esimerkiksi palkkauksessa tulee yli 200 euron palkkaeroja ja muutoinkin yksityiset sopimukset käyttäytyvät työntekijöitä kohtaan hyvin eri lailla kuin KVTES. Palkkausta olemme neuvotteluissamme yrittäneet saada yhdenvertaiseksi vedoten samapalkkaisuuteen. Mahdollisesti saamme kuitenkin palkkojen harmonisointineuvottelut käyntiin kevään aikana, mutta sehän lähtökohtaisesti tietää vain, että vanhojen työntekijöiden palkat jäätyvät.”
Marja-Liisa Juven kertoo, että henkilöstö on saanut edustajan sotepalvelu-uudistuksen operatiiviseen johtoryhmään. Tällä hetkellä edustusvuorossa on Super. Edustaja vaihtuu vuosittain.
Pihlajalinna on tiedottanut pörssitiedotteessaan, ettei se usko sosiaali- ja terveysministeriön lainsäädäntöhankkeiden vaikuttavan yhtiön ulkoistamissopimuksiin. Sote-uudistuksen eteneminen on kirittänyt viime kesänä Helsingin pörssiin listautuneen Pihlajalinnan osakekurssia kovaan nousuun.