Henkilö 13.12.2024 | teksti Raisa Musakka, kuva Henna Viren

SAK:n edustajiston varapuheenjohtaja Mika Byman haluaa kehittää verkostoja ay-kentän toimijoille

Myllykoskelainen Mika Byman haluaa nostaa esiin JHL:n vaaleissa työajan lyhentämisen ansiotasoa laskematta. Työajan lyhentämiseen liittyviä kokeiluja tulisi hänen mukaansa edistää.

Mika Byman on päätoiminen JHL:n pääluottamusmies kuntayhtymä Kymsotella. Elokuusta 2020 lähtien hän on toiminut SAK:n edustajiston varapuheenjohtajana. 

Myllykoskella asuva Byman on ehdolla JHL:n vaaleissa tavoitteenaan vaikuttaa liiton suuriin suuntaviivoihin niin kentällä kuin kabineteissa.

Bymanin mielestä JHL:n tulisi kehittää omia verkostoja kentän ay-toimijoille, esimerkiksi sote-alan pääluottamusmiehille.

– Vertaistuen avulla moni asia selviää ja ratkeaa, eikä aina tarvitsisi ottaa liittoon yhteyttä, hän huomauttaa.

– Työehdoista neuvoteltaessa tulisi olla jo askel edellä työnantajaa. Eurojen lisäksi meillä tulee olla työelämän laatua parantavia esityksiä. Joustavuutta ja työhyvinvointia!

Lisäksi hän muistuttaa, että JHL:n päätöksenteon tulisi olla avointa ja koko liiton tulisi toimia aina jäsenen etu edellä.

Yksikään liitto ei pärjää yksin

Mika Byman näkee SAK:n edustajiston tärkeänä paikkana verkostoitua muissa liitoissa toimivien aktiivien kanssa. Samalla se antaa perspektiiviä ja auttaa ymmärtämään todellisuutta muilla aloilla.

SAK:n edustajiston yleiskeskustelussa hän ketoo on pitäneensaä esillä työläisten ja ammattiliittojen välistä solidaarisuutta, sillä yksikään liitto ei pärjää itsekseen tässä työmarkkinatilanteessa, vaan tarvitaan yhteisiä näkemyksiä.

– Työnantajapuoli käyttää hyväkseen kaikki liittojen väliset ristiriidat, hän sanoo. 

Byman vaikuttaa nyt toista kautta SAK:n edustajistossa, ja viime vuoden elokuusta lähtien hän on toiminut SAK:n edustajiston varapuheenjohtajana.

– Puheenjohtajan pöydän takaa pääsee toki katsomaan edustajiston toimintaa eri vinkkelistä.  Tärkeää on myös se, että varapuheenjohtajalla on osallistumisoikeus SAK:n hallituksen kokouksiin, Byman kertoo.

Musiikkia ja yhteiskunnallista vaikuttamista

Mika Byman kertoo liittyneensä liittoon heti, kun sai ensimmäisen vakituisen työpaikkansa.

– Voisi sanoa, että liittoon kuuluminen ja siellä toimiminen ovat tulleet verenperintönä. JHL:n jäseneksi liityin, kun aloitin Rinnekoti-säätiöllä kehitysvamma-alalla hoitoapulaisena vuonna 2006. 

Kaakkois-Suomen alueella Mika Byman toimii JHL:n vasemmiston ja sitoutumattomien ryhmän alueen yhteyshenkilönä.

– Aloimme täällä alueella kasaamaan rivejä juuri ennen kuin koronapandemia iski päälle, ja sen jälkeen kaikki toiminta onkin mennyt luonnollisesti etäilyksi, hän kertoo.

Kyseessä on maantieteellisesti melko iso piiri, jonka alueella asuu hajanaisesti aktiiveja. Tässä tilanteessa etäkokousaikakauteen siirtyminen on tuonut myös etua.

– Etänä on hoidettu ja suunniteltu vaaleja. Aktiivimme ovat monessa mukana, ja välillä aikataulut paukkuvat. Teams-palaveriin on helppo hypätä, eikä se vaadi juna- tai autoreissua Pieksämäeltä Kouvolaan.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen vie suuren osan Bymanin ajasta. Ammattiliittotoiminnan lisäksi hän vaikuttaa muun muassa Kouvolan kaupunginvaltuustossa. Yhteiskunnallisen toiminnan ohella musiikki on hänelle tärkeää.

-Musiikissani lajit vaihtelevat vahvasti. Nyt on meneillään punkprojekteja, ja lisäksi teen trubaduurikeikkoja, tyylilaji vaihtelee tilanteen ja porukan mukaan. 

Jaa artikkeli

 

Lue lisää