Perhepäivähoidon pelastamiseen on olemassa keinot
Perhepäivähoito on tärkeä osa varhaiskasvatusta ja vaihtoehto perheiden erilaisiin tarpeisiin, kirjoittavat JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen ja sopimustoimitsija Marja Lehtonen Helsingin Sanomien julkaisemassa mielipidekirjoituksessaan.
HELSINGIN SANOMIEN juttu (17.2.) kuvasi hyvin perhepäivähoidon tilaa. Olemme Julkisten ja hyvinvointialojen liitossa (JHL) huolissamme alan tulevaisuudesta. Vaikutamme aktiivisesti, jotta kunnallinen perhepäivähoito nostettaisiin takaisin tärkeäksi varhaiskasvatuksen muodoksi päiväkotien rinnalle.
Vuonna 2018 kunnallisia omassa kodissaan työskenteleviä perhepäivähoitajia oli alle 3 900, kun heitä vielä vuonna 1989 oli 26 700.
Alan vetovoiman vahvistaminen vaatii konkreettisia asioita, kuten taatun toimeentulon, henkilöstön työhyvinvointiin kannustavan johtamisen, kunnon palkan, vaikutusmahdollisuuksia omaan työhön, työn ja toimeentulon joustavuutta elämäntilanteen mukaisesti sekä tasa-arvoa muissa varhaiskasvatuksen tehtävissä toimivien henkilöstöryhmien kanssa.
Perhepäivähoito on tärkeä osa varhaiskasvatusta ja vaihtoehto perheiden erilaisiin tarpeisiin. Työ voi olla päiväkotityöskentelyä monipuolisempaa; perhepäivähoitajan kotiin ei tule ulkopuolista kokkia tai siistijää.
JHL sai vuonna 2011 perhepäivähoitajat työaikalain piiriin. Sittemmin perhepäivähoitajille saatiin palkallinen tilapäinen hoitovapaa ja perhepäivähoitajat neuvoteltiin työttömyysturvan piiriin perhepäivähoitajan ollessa niin sanotussa nollapalkkatilanteessa.
Esitämme perhepäivähoitajille oikeutta soviteltuun työttömyyspäivärahaan, jolloin perhepäivähoitajan hoitopaikkavarausten osittainen väheneminen rinnastettaisiin lomautukseen.
Perhepäivähoitajat pääsisivät toimeentulon osalta samaan asemaan kuin osa-aikaiset työntekijät. Muutos edistäisi sukupuolten tasa-arvoa, sillä lähes kaikki perhepäivähoitajat ovat naisia.
Tavoitteenamme työehtosopimusneuvotteluissa on kehittää kunnallisten perhepäivähoitajien palkkaus- ja työaikamääräyksiä, jolloin alasta tulee houkuttelevampi. Hallituksen ja kuntien kannattaa panostaa perhepäivähoitoon ja lisätä alan houkuttelevuutta.
Tämä edistää työllisyyttä ja auttaa järjestämään päivähoitoa kunnissa, joita kurittaa vähäinen syntyvyys.
Teija Asara-Laaksonen
toimialajohtaja
Marja Lehtonen
sopimustoimitsija