Tiedote 13.12.2024

NYT ON AITO TILAISUUS PANNA PÄTKÄTYÖLÄISTEN ASIAT KUNTOON

 

Suomen tulevan hallituksen ohjelmasta ryhdytään neuvottelemaan lähipäivinä. Yksi merkittävimpiä uusia asioita ohjelmassa on pätkätyötä tekevien asema, painotti ammattiliitto JHL:n toimialajohtaja, SAK:n hallituksen jäsen Teija Asara-Laaksonen puhuessaan vappuna Raisiossa ja Turussa.

Toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen

– Työtä teetetään monin uusin muodoin. Jo 700 000 meistä tekee pätkää, keikkaa, vuokratyötä, muuta prekaaria työtä tai työllistää itse itsensä. Se on suuri joukko suomalaisia.

– Vaalikeskusteluissa puolueilla oli halua korjata heidän asemaansa. Hallitusneuvotteluihin osallistuvilla puolueilla on nyt loistava paikka toteuttaa lupaukset.

Mukaan pätkätyöläisten aseman kohentamiseen tarvitaan myös työmarkkinajärjestöt eli työnantajat ja ay-liike, Asara-Laaksonen totesi.

– Työhön on tartuttava hallituskauden mittaisella kolmikantaisella ohjelmalla, jolla perataan pätkä-, vuokra- ja silpputyön ongelmat. Samassa yhteydessä pitää korjata myös itsensä työllistävien asema.

Tavoitteeksi pitää ottaa se, että vaalikauden lopussa jokainen työtä tekevä on yhdenvertainen lakien ja sopimusten edessä riippumatta työsuhteensa muodosta.

– Työ- ja sosiaalilainsäädännöstä ja suosituksista on siivottava eriarvoistavat kohdat. Sama perkuu pitää tehdä myös työehtosopimuspöydissä.

Esimerkiksi pätkätyöntekijöiden ja itsensä työllistävien työttömyysturva ja lomaoikeudet kaipaavat parannusta.

– Helpotetaan ansioturvan piiriin pääsyä lyhentämällä työssäoloehtoa. Väljennetään sovitellun päivärahan työaika- ja palkkaehtoja. Perustetaan pätkätyöläisille vuosilomapankki. Annetaan vuokratyöntekijöille takuupalkka, Asara-Laaksonen listasi korjauskohteita.

Työntekijöiden yhdenvertainen kohtelu tarkoittaa sitä, että työ maksaa teettäjälleen eli työnantajalle aina saman verran työsuhteen muodosta riippumatta.

– Silloin houkutus pirstaloida työtä vähenee. On kaikkien etu, että työsuhteet ovat pääasiassa pysyviä ja kokoaikaisia. Se tuo vakautta, ennustettavuutta, turvallisuutta ja riskinottokykyä niin yksityisille ihmisille kuin koko yhteiskunnallekin. Epävarmuutta ei tarvita enää yhtään lisää.


Harmaa talous kuriin

Epävarmaa työtä tekevien aseman parantamisella on iso merkitys myös taistelussa harmaata taloutta vastaan. Harmaa talous vilisee silpputyötä, ja ihmisiä käytetään hyväksi.

Siihen purisi osaltaan ammattiliittojen kanneoikeus. Silloin ay-liike voisi tehokkaasti puuttua väärinkäytöksiin työelämään, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvissä asioissa.

Myös kansalaiset ovat tätä mieltä, Asara-Laaksonen huomautti. JHL:n TNS-Gallupilla teettämässä kyselyssä selvä enemmistö eli 62 prosenttia suomalaista kannatti kanneoikeuden antamista ammattiliitoille.

Toinen tehokas keino torjua harmaata taloutta on hillitä julkisten palvelujen yksityistämistä.

– Harmaan talouden tunkeutuminen julkiseen, ulkoistettuun, palvelutuotantoon on estettävä välittömästi ja voimakkain toimin. Silloin kun ulkoistamista harkitaan, on tehtävä huolellinen arvio harmaan talouden riskeistä ja toimenpidesuunnitelma riskien torjunnasta.

– Valvontaan on osoitettava riittävät voimavarat, jotta se olisi uskottavaa ja tuloksellista.

Sen suuren tarinan hallitusohjelmassa on oltava eriarvoistumisen pysäyttäminen, Asara-Laaksonen summasi. Tasa-arvoinen Suomi on myös kilpailukykyinen Suomi, kyvykäs pärjäämään Euroopan talouskriisien ja omien kestävyysvajehaasteiden paineissa.

Eriarvoistumisen pysäyttämisessä ja vähentämissä keskeinen pilari tulonsiirtojen rinnalla ovat kattavat julkiset hyvinvointipalvelut. Luotettavimmin ja kokonaistaloudellisesti terveimmin ne tuottaa julkinen sektori itse, kolmannen sektorin ja yritysten palveluilla täydentäen.

– Siksi emme tarvitse kunnille valtakunnallisia määrällisiä tuottavuustavoitteita, kaavamaisia menokattoja ja henkilöstövähennyksiä tai yrityksille varattavia määräosuuksia palvelumarkkinoista.

– Tarvitsemme aitoa tuloksellisuustyötä työpaikoilla. Kunta-alan työntekijät ja työnantaja ovat aloittaneet yhteisen tuloksellisuuskampanjan vuosille 2011–2014. Sen tavoite on turvata kuntapalvelujen kilpailukyky ja laatu.

– Pian syntyvän hallituksen tulee antaa varaukseton tukensa tälle kampanjalle. Se tuo tulosta, joka kestää.

Lisätietoja: Teija Asara-Laaksonen 040 7706 577


Jaa artikkeli

 

Lue lisää