Tiedote 13.12.2024

LÄHIPALVELUT TURVATTAVA KUNTAUUDISTUKSESSA

 

Toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen
LÄHIPALVELUT TURVATTAVA KUNTAUUDISTUKSESSA

Tärkeintä kuntauudistuksessa on palvelujen turvaaminen, painottaa kunta-alan suurimman ammattiliiton JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen. Palvelut tarvitsevat tekijänsä.
– Hyviä palveluja ei ole ilman päteviä ja motivoituneita työntekijöitä. Henkilöstön osaamiseen, työolosuhteisiin ja palkitsemiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota uudistuksen suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Kuntien lukumäärä tärkeämpi kysymys on se, miten mahdollisissa uusissa suurkunnissa varmistetaan lähipalvelut ja lähivaikuttaminen.
– Suurkunnissa haasteena on taata palvelujen saavutettavuus erilaisille väestöryhmille. Työntekijöiden kannalta tärkeää on huolehtia siitä, etteivät työmatkat muutu kohtuuttomiksi. Haja-asutusalueilla erityinen ongelmia on heikko tai puuttuva julkinen liikenne.

Asara-Laaksonen vieraili torstaina Sotkamossa päiväkoti Satuvakassa sekä teknillisellä varikolla. Hän tapasi JHL:n jäseniä sekä kunnan johtoa.

Hallituksen tavoite vahvoista peruskunnista on hyvä. Ne pystyvät parhaiten tuottamaan asukkailleen hyvät palvelut.
– Sekä kuntien henkilöstö että kuntalaiset ansaitsevat läpinäkyvän ja toimivan kuntademokratian, joka perustuu vahvoihin peruskuntiin ja hyvään työnantajapolitiikkaan.
– Todella tärkeä tavoite uudistuksessa on se, että hyvinvointipalvelut pysyvät kuntien järjestämisvastuulla ja pääosin myös niiden tuottamina. Näin palveluketjut pysyvät eheinä, luotettavina ja helposti valvottavina. Sokea markkinavoimien varassa tapahtuva ”kehittäminen” johtaa pahimmillaan yksityisten monopolien syntyyn.

Asara-Laaksonen kannusti tarkastelemaan kriittisesti Paras-hankkeen aikana syntyneitä sumeita hallintohimmeleitä ja niistä saatuja kokemuksia.
– Esimerkiksi tilaaja-tuottajamallin myötä byrokratia on kunnissa selvästi lisääntynyt ja kustannukset nousseet.

Sosiaali- ja terveyspalvelut kuuluvat kunnille

Aika ajoin väläytellään sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtämistä kunnilta valtiolle.
– Se olisi turmion tie. Sen päässä häämöttää eriarvoistava yhteiskunta, jossa palvelut eriytyisivät nykyistäkin vahvemmin hyväosaisten ja huono-osaisten palveluiksi. Palveluketjut pirstaloituisivat ja tulos menisi pääomasijoittajien taskuun.
– Sosiaali- ja terveyspalvelut täytyy pitää kuntien tehtävänä, kuten muutkin peruspalvelut. Ne ovat suomalaisen hyvinvointimallin kovaa ydintä.

Kuntauudistusta ja siihen liittyvää henkilöstön muutosturvaa ei pidä käyttää keppihevosena julkisen palvelutuotannon alasajoon ja ulkoistamiseen, Asara-Laaksonen summasi.
– Sillä pilattaisiin paitsi uudistus ja henkilöstön tuki uudistukselle, myös itse palvelut.

Väestön ikääntyminen lisää kilpailua niukkenevasta työvoimasta, Asara-Laaksonen muistutti. Julkinen sektori on siinä kovilla. Siksikin hyvä työnantajapolitiikka on tärkeää.
– Ratkaisu löytyy vain todellisista työhyvinvointia parantavista ja työuria pidentävistä toimista. Niitä ovat osa-aikaeläkkeen säilyttäminen ja vuorotteluvapaan parantaminen. Kannattaa myös harkita yksilöllisen varhaiseläkkeen palauttamista.

Lisätietoja: Teija Asara-Laaksonen 040 7706 577

Jaa artikkeli

 

Lue lisää