Etelä-Suomen viikon kasvo: Antti Kaajakari
- Nimi, ammatti, ikä ja kotikaupunki
Antti Kaajakari, sosiaaliohjaaja, 39, Helsinki
- Mikä on JHL-yhdistyksesi ja onko sinulla luottamustehtäviä siinä tai työpaikallasi?
-Helsingin sosiaali- ja terveysviraston henkilöstö JHL 015 Ry
- Minkälaisia asioita edistämällä uskot JHL:n olevan tulevaisuudessa entistä parempi ammattiliitto?
-On hienoa, että JHL:llä on edustajiston kaltainen demokraattisesti valittu toimielin, mutta sen merkitystä päätöksenteossa pitäisi kasvattaa. Kaikki päätöksenteon demokratisoitumiseen ja läpinäkyvyyden lisäämiseen tähtäävät toimet ovat tärkeitä. Edustajistossa äänestykset pitäisi toteuttaa niin, että jokaisen edustajan äänestyspäätöksestä jää merkintä pöytäkirjaan. Työntekijöillä pitää olla jonkin näköinen kuluttajansuoja edustajistoa valitessaan. Poliittisten ryhmien merkitystä edustajistossa pitäisi kaikin mahdollisin tavoin vähentää.
Eli JHL:n sisällä pitäisi edistää jäsendemokratian toteutumista. Muutoin JHL:n pitää olla näkyvä toimija niin liitto- kuin työpaikkatasolla. Vahva neuvottelija ja työelämän oikeuksien puolustaja sekä toisaalta läsnä jäsentensä arjessa. JHL:n tulee voimallisesti vastustaa kaikkia palveluiden ulkoistuksia, pyrkiä uudelleen vahvistamaan työpaikkojen yhteistoimintahenkilöiden asemaa ja työpaikkademokratiaa.
- Miten työntekijöiden järjestäytyminen työpaikoilla saadaan uuteen nousuun?
-Liiton arjen toimintaa työpaikoilla pitäisi saada vahvistettua. Moni työntekijä näkee liitossa vain palkankorotukset ja liittokierrokset sekä työttömyyskassan. Liitto ei näy tarpeeksi työntekijöiden arjessa ja jää monelle työntekijälle täten etäiseksi. Liitto olemme me – ajatusta pitäisi saada vahvistettua. Luottamushenkilöiden pitäisi liiton työntekijöiden avustuksella järjestää yksittäisille työpaikoille kyselyitä halutuista muutoksista tai kipukohdista työntekijöiden työnantajan välillä. Esimerkiksi kysely 10 kehittämiskohteesta ja kun vastauksia perataan läpi, niin valitaan sieltä muutama helpoimmin toteutettava ja neuvotellaan niistä työnantajan edustajan kanssa. On se sitten vaikka kahviautomaatti taukotilaan, niin jonkun konkreettisen työpaikkaan liittyvän ja yhdessä päätetyn asian toteuttaminen antaa ymmärrystä miksi järjestäytyminen on tärkeää.
- Olet vasemmiston ehdokas kevään kuntavaaleissa. Mitkä ovat tärkeimmät vaaliteemasi?
Vaaliteemani nousevat pitkälti työkentältä; Kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisääminen, asunnottomien palveluiden kehittäminen, päihde- ja mielenterveyspalveluiden kehittäminen ja parempi resursointi, julkisen palvelutuotannon puolustaminen ja palveluiden ulkoistamisen vastustaminen. Kun Helsinki on siirtänyt kilpailutuksen kautta osan palveluiden tuottamisesta yksityisten toimijoiden tehtäväksi, tulee Helsingin kaupungin huolehtia siitä, että palveluntuottaja ja mahdolliset alihankkijat huolehtivat työnantajavelvoitteistaan ja maksavat palkat niin kuin pitää. Sote- palveluissa ennen kaikkea lähihoitajista ja perushoitajista on huutava pula ja kilpailu osaavasta työvoimasta kuntien ja yksityisten toimijoiden välillä kovaa. Tämä ei kuitenkaan heijastu Helsingin palkanmaksuhalukkuuteen ja valitettavan paljon osaavaa henkilökuntaa hakeutuu matalapalkkaisista sote- alan työtehtävistä muihin töihin.
Nyt ei ole palveluleikkausten aika! Kun Eurooppa elvyttää ja Suomen valtio elvyttää, niin kunnat eivät saisi syventää taantumaa leikkaamalla palveluista. Päinvastoin. Nyt on julkisten investointien aika ja Helsingillä on rikkaana ja ylijäämäisenä kaupunkina tähän suorastaan velvollisuus.
- Tarvitaanko ay-taustaisia ihmisiä mukaan kuntien päätöksentekoon? Miksi?
-Ehdottomasti! Vaikka ammattiliittotoiminta ja puoluepolitiikka pitää pitää visusti erillään, niin ammattiliittotausta antaa ensiarvoisen tärkeää ymmärrystä työelämäkysymyksissä ja vahvan pohjan kuntapolitiikkaan. Ammattiyhdistystoiminnalla ja vahvalla järjestäytymisasteella voidaan vaikuttaa moneen tärkeään työelämäkysymykseen, mutta on monia tärkeitä työelämäkysymyksiä, joista päätökset tehdään kunnassa. On kyse sitten palveluiden ulkoistamisesta tai esimerkiksi naisvaltaisten alojen palkkakuopasta, poliittisella päätöksenteolla on suunnan muutoksessa merkittävä rooli.
- Terveisesi JHL:n vasemmisto ja sitoutumattomat ryhmän jäsenille
Jaksamista kaikille koronakevääseen! Ja otetaan sitten se piikki heti kun on oma vuoro jonossa. Hihaa vaan ylös on se sitten Sputnikkia tai Astrazenecaa! Ja muistakaa äänestää ja mieluummin ennakkoon, ettei mahdolliset karanteenit sotke kuvioita.
Antti Kaajakari – ANTTI KAAJAKARI (https://anttikaajakari.fi)
(1) Antti Kaajakari | Facebook (https://www.facebook.com/Antti-Kaajakari-105305748004446)
(1) Kantti (@AnttiKaajakari) / Twitter (https://twitter.com/AnttiKaajakari)