Asara-Laaksonen: Vielä ehtii kehittää kunnan omaa työtä – myönteinen lähipalvelumalli Muuramessa
Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus sote on erittäin tarpeellinen, toteaa ammattiliitto JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen. Hallituksen esittämässä muodossa pakkoyhtiöittämisineen se on kuitenkin ongelmallinen.
– Uudistuksen alkuperäiset tavoitteet, kuten parempi kansanterveys ja terveyserojen kaventaminen, uhkaavat tallautua yritysten voitontavoittelun alle, hän sanoi vieraillessaan maanantaina Jyväskylässä ja Muuramessa, Keski-Suomessa.
Kymmenet kunnat ovat kiirehtineet ulkoistamaan sote-palvelujaan ja tehneet pitkiä sopimuksia yritysten kanssa, huolimatta valtiovarainministeriön, Kuntaliiton ja asiantuntijoiden varoituksista. Palvelujen tuottajiksi on tullut monikansallisia yrityksiä.
– Sote-palvelujen keskittyminen harvojen yksityisten suuryritysten käsiin huolestuttaa. Samoin se, että kunnissa on virheellisiä käsityksiä siitä, että palvelut pitää yhtiöittää. Sellaista pakkoa ei nyt kerta kaikkiaan ole.
Kunnilla on vielä mahdollisuus tehdä tekoja eriarvoisuuden vähentämiseksi ja laadukkaiden sote-palvelujen tarjoamiseksi koko maassa, Asara-Laaksonen rohkaisi. Myönteisenä esimerkkinä hän mainitsi Muuramen.
Muurame on palauttanut sote-palvelut kunnan omaksi työksi, liikelaitoksen kautta. Näin se voi paljon paremmin vaikuttaa palvelujen laatuun ja saatavuuteen. Myös tukipalvelut tuotetaan kunnan omana työnä. Toisin kuin yhtiömalli, liikelaitosmalli mahdollistaa myös viranomaistehtävien hoitamisen esimerkiksi sosiaalihuollossa.
Asara-Laaksonen kiitti Muuramen liikelaitosratkaisua vastuulliseksi. Sen avulla kunta voi kehittää hyvinvointipalveluja kokonaisvaltaisesti ja parantaa niiden vaikuttavuutta.
– Yhtiömallissa avoimuus, demokraattinen valvonta ja kehittämistyö olisi helposti jäänyt toteuttamatta.
Koko henkilöstö mukaan uudistusten valmisteluun
Sote- ja maakuntauudistuksen täyttä toteutumista edeltää väliaikaishallinto. Se aloittaa jo ensi heinäkuun alussa. Asara-Laaksonen patistaa ottamaan sekä kansalaiset että työntekijät mukaan väliaikaishallinnon valmisteluun.
– On tärkeää kuulla sekä palvelujen käyttäjien että palveluja tuottavien ammattilaisten ääntä ja kokemusta.
– Sosiaali- ja terveystoimi on moniammatillista yhteistyötä, ja siksi henkilökuntaa on kuultava laajasti. Valmisteluorganisaatioon on otettava kattavasti mukaan alan ammattihenkilöstön ja ammattiliittojen edustajia.
Kuntien sote-henkilöstö ja osa tukipalveluhenkilöstöstä siirtyy maakuntien palvelukseen tammikuun alusta 2019. Siirtoa pitää valmistella kunnissa huolellisesti, Asara-Laaksonen vaati.
On määriteltävä työtehtävät, kartoitettava osaaminen ja haarukoitava siirtyvien määrä. Aikaa ei ole paljon, sillä valmista pitää olla, kun väliaikaishallinto käynnistyy ensi heinäkuussa.
– JHL edellyttää, että kaikki valmistelu tehdään yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa.
– Myös Keski-Suomen juuri perusteilla olevan väliaikaishallinnon valmisteluun on saatava vahva henkilöstön edustus.
Lisätietoja: Teija Asara-Laaksonen 040 770 6577
***